Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi

Kuşadası Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi

Latince, olea (zeytin) ve atrium (avlu) kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulan Oleatrium, zeytin avlusu anlamına gelmektedir. Zeytinin Anadolu ve Akdeniz tarihi ile bağını yansıtmak ve geleceğe miras bırakmak adına oluşturulan Oleatrium’un proje ve inşaatına 2009 yılı Mayıs ayında başlanmıştır. 2011 yılı Mayıs ayında “Oleatrium Sergi Salonu” olarak hizmete açılmıştır. 2012 yılında ise Özel Müze statüsü almıştır.

Mimaride inşaat malzemesi olarak – malzemelerin sürdürülebilirliğini ve orijinalliklerini korumak ve devam ettirmek adına – mümkün olduğunca yerel ve orijinal çıkma/söküm ürünler (harman tuğla-taş-ahşap vb.) kullanılmıştır.

Dışarıdan bir zeytinyağı fabrikası görünümünde yapılan müze, 3.000 m2 lik bir kullanım alanına sahiptir. Dış bahçe, iç bahçe, lobi ve 11 adet sergileme salonundan oluşmaktadır.

Mimaride, salonlar görsel ve estetik olarak ön plana çıkartılmamış sergilenen objelerin varlığı ve bu objelerin bağlı olduğu dönemler vurgulanmak istenmiştir.

Müze kapısından girişte bir karşılama salonu (lobi) yer almaktadır. Burada hediyelik ürünler, zeytinyağları, şaraplar ve müze girişi için jeton satılan bir market, barkovizyon gösterimi için ayrılan bir alan, müze içine giriş – çıkışı sağlayan kapılar ve müze iç bahçesine girişi sağlayan bir kapı yer almaktadır.

Toplamda 11 adet salondan oluşan müzenin 10 salonunda yer alan sergilemede, antik dönemden günümüze kadar olan süreçte (MÖ 2 binden itibaren) tarihsel sıralama ile zeytinyağı üretiminde geliştirilen teknolojiler ve zeytinyağının farklı kullanım alanları; eserler ve canlandırmalarla hikâyeci bir üslupta anlatılmaktadır.

Müze Kurucuları
Müzede sergilenen tüm objeler, sabır ve itina ile koleksiyon haline getirmiş olan Sn. Hasan Tonbul ve eşi Sn. Gürsel Tonbul’un yaklaşık 30 yılı aşkın emeğinin sonucudur. Müzede, zeytinyağının üretim aşamasından, soframıza gelene kadar hangi yollardan geçtiğinin öyküsüne tanıklık edeceksiniz.

Atalarından almış olduğu toprak ve zeytin sevgisine, tarih ve coğrafya bilgisini ekleyerek değer katan Sn. Hasan Tonbul ve eşi Sn. Gürsel Tonbul, Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesini gelecek nesillere armağan etmişlerdir.

Dünyadaki önemli müze örnekleri arasında yer alan Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, Kuşadası’nda görülmesi gereken önemli yerler arasındadır. Müze, geçmişin izlerinin kişisel çabalarla günümüze nasıl aktarıldığını en iyi anlatan sergi alanlarından biridir. Ailenizle ve arkadaşlarınızla birlikte eğlenirken önemli bilgiler edinebileceğiniz bir atmosferde, geçmişe yolculuk yapmaya ne dersiniz? Oleatrium sizleri bekliyor.

Kuşadası Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi Ziyaret Saatleri :

Pazartesi günleri hariç diğer günlerde 10:00 – 18:00 arası ziyarete açıktır.

Kuşadası Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi Ziyaret Ücretleri :

Tam Bilet : 50 TL

İndirimli : 30 TL (Öğretmen-Öğrenci)

Ücretsiz : 13 yaş altı çocuklar, Engelliler, Gaziler ve aileleri, Şehit aileleri, ICOM ve MMKD Kart Sahipleri

Grup Fiyat Listesi ve Ziyaret Şartları;(15 kişi ve üzeri )

Yetişkin Grupları için kişi başı : 30 TL

Öğrenci Grupları için kişi başı : 20 TL

*Rezervasyonsuz grup kabul edilmemektedir.

*15 kişiden kalabalık gruplar maksimum 25 kişilik partiler halinde müzeyi gezebilirler.

*Müze’de zeytinyağı/şarap tadımı yapmak isteyen grupların önceden bilgi alması ve rezervasyon yaptırması gereklidir.

NOT : Sitemizde yayınlanan bilgiler 1.07.2023 tarihinde www.oleatrium.com web sayfasından alınmıştır.

NOT : Sitemizde yayınlanan fiyatlar bilgi amaçlıdır. Geçerli fiyatlar Müze tarafından bildirilen fiyatlardır.

Kuşadası Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi İletişim Bilgileri :

Adresi : Caferli Mahallesi Atatürk Caddesi No:128 Kuşadası Aydın
Telefonu : 0 256 681 21 48
Dahili: 233

Kuşadası Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi Konumu :

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir